A legjobb karácsonyi ajándék ötletek gyermekek számára

A legjobb karácsonyi ajándék ötletek gyerekeknek

Ha nehezen jutnak eszedbe karácsonyi ajándék ötletek gyerekeknek, ez a cikk neked szól majd. Igyekszem hasznos ötleteket adni, hogy ha már nehéz felidézni gyerekkorod kedvenc karácsonyi ajándékait, kicsit segítsek az enyémekkel.

A karácsony a mai napig a kedvenc ünnepem, ami valószínű a gyerekkoromban átélt karácsonyoknak köszönhető. Mindig borzasztóan vártam és imádtam az azt megelőző időszakot, a várakozást, az izgalmat, hogy vajon milyen ajándékok várnak majd rám a fa alatt. Felnőttként már nem az ajándékozás a lényeg, inkább a meghitt együttlét a családdal és a szeretteinkkel, de gyerekként még természetes, hogy az ajándékok miatt vártuk leginkább. Ilyenkor persze a játékoknak örültünk a legjobban, mert ruhákat, iskolatáskát, cipőt úgyis venni kellett, így ilyenkor igyekeztünk nyomatékosítani a kívánságainkat, amik egyáltalán nem a ruházkodásunkra fókuszáltak. Vannak, akik elvből nem vesznek játékokat a gyerekeknek, pedig az, hogy ezek nem hasznos dolgok, egyáltalán nem igaz.

Persze vannak divat dolgok, amiknek valóban nem látom sok értelmét, de a legtöbb játék az életre tanít, fejleszti a gondolkodást, a kreativitást, a fantáziát, az ügyességet, szóval igenis érdemes a játékokra is nagyobb figyelmet fordítani, nem beszélve arról, hogy karácsonykor örömet akarunk okozni a szeretteinknek, köztünk a gyerekeknek a leginkább. Még egy Barbi babának is van haszna, hiszen lehet neki mindenféle ruhákat varrni, só-liszt-víz gyurmából kenyeret és gyümölcsöket gyúrni, majd lefesteni azokat. Lehet vele különböző szituációkat eljátszani, amik által a gyerekek fantáziája igenis fejlődik, így például nem értek egyet azokkal, akik nem hajlandóak ilyen „haszontalan” dolgokat ajándékozni a gyerekeiknek.

Bár lány vagyok, emlékszem, hogy több karácsonyra is kaptam távirányítós autót és imádtunk a tesómmal versenyezni velük, vagy például volt az a szerelős játék, ami kis lyukas fémlemezekből és csavarokból állt, és a továbbfejlesztett változatában már kis elektromos motor is volt tartozékként, amivel autót, meg malmot lehetett építeni.

Tehát akkor jöjjenek a konkrét karácsonyi ajándék ötletek gyerekeknek

1. Puzzle

gyermek ajándék ötletek karácsonyra puzzle

Emlékszem nekem elég sok volt, mindenféle típusúból és nehézségűből. Volt olyan, ami csak pár száz darabos volt és valami rajzfilm illusztrációja volt rajta, ami nagyon egyszerűnek számított és pikkpakk végeztem vele. De ha nagyobb kihívásra vágytam, akkor volt borzasztó nehéznek számító, több ezer darabos is, ami például egy ausztriai kastélyt ábrázolt valami nagy erdő közepén, rengeteg zölddel és éggel. Na, arra emlékszem, hogy a kastélyt kirakni is napokba tellett, majd félreraktam hónapokra a félkész művet és egyszer valami nagyon unalmas délutánon, úgy húsvét környékén nekigyürkőztem a maradéknak, a rettenet egyforma zöld résznek. De sikerült, óriási diadalt éreztem. Ilyen sikerélményt ajándékozhatsz te is egy puzzle-lal.

https://www.jatekshop.eu/pokember-vilaga-3-az-1-ben-puzzle-trefl.html/hun

2. Társasjáték

gyermek ajándék ötletek karácsonyra társasjáték

Egy karácsonyi ajándék ötletek gyerekeknek című cikkben egyértelműen szerepelnie kell a társasjátékoknak. Ebből is rengeteg féle volt nekünk is a tesómmal, de a nagybátyám egyenesen gyűjtő volt, tele volt a szobája mindenféle bonyolultabbnál bonyolultabb társasjátékkal, amiknek már a szabályzatát elolvasni is órákba telt. Nekem ne is nagyon volt hozzá türelmem. Ezek is nagyon hasznosak és típustól függően mindenféle készségünket tudjuk velük fejleszteni. Van, amelyik logikai, van, amelyik ügyességi, memória fejlesztő, vagy éppen tényleg az életrevalóságodat fejlesztheted vele. A társasjáték emellett még azért jó, mert összehozza a családot, közös élményt nyújt, ami főleg egy karácsony szentestéhez nagyon sokat ad hozzá. Ezért szinte kötelező kelléke ennek az ünnepnek.

https://www.jatekshop.eu/my-monopoly-az-en-monopoly-m-tarsasjatek-hasbro–34889.html/hun

3. Könyv

gyermek ajándék ötletek karácsonyra könyv

A könyvekkel való viszonyunk akkor kezdődik, amikor a szüleink mesekönyvből olvasnak nekünk elalvás előtt, ilyenkor imádjuk őket. Ez a viszony kicsit megromlik akkor, amikor a kötelező olvasmányokkal küzdünk a téli szünetben, de még nem teljesen reménytelen, hogy aztán újra barátságot kössünk az olvasással, hiszen rengeteg jó, ifjúsági regény kapható már manapság és szerencsére ennek valahogy divatja is van. Épp a napokban tudatosult bennem, hogy a Harry Potter, ami nekem is nagy kedvencem volt annak idején, már 20 éves. Ledöbbentem. Nem csak amiatt, hogy úristen, hogy megöregedtem, hanem azért is, mert annyira élénken él bennem a történet, hogy tényleg megdöbbentő volt, hogy már 20 éve olvastam. Szóval ez azt jelenti, hogy ha egy jó könyvet sikerül a gyerekednek ajándékozni, akkor az egy életre szóló élményt nyújt majd neki.

https://www.kreativjatek.hu/ifjusagi-regeny/shakespeare-es-a-fekete-alarcos-scolar447148.html

4. Kreatív kézműves játék

gyermek ajándék ötletek karácsonyra kreatív kézműves játék

Emlékszem egy tesco-s bevásárlásra, amikor valahogy a gyerek részlegre tévedtem és aztán úgy egy jó fél órára ott is ragadtam. Tátott szájjal bambultam a polcokat, annyira elképedtem, hogy milyen jó, kreatív játékok vannak már manapság. Volt gumicukor készítő csomag, mindenféle eszközzel, filctoll készítő játék, amivel te magad keverhetted ki a színeket, majd tölthetted meg a filctollakat, és még ki tudja hány féle különleges kreatív játék, amik az én gyerekkoromban még nem léteztek. Legszívesebben levettem volna az összest, hogy kipróbáljam. Aztán vannak a hobbiboltok, ahol végeláthatatlan sorokban vannak, a mindenféle kézműves kellékek, amikkel a legkülönbözőbb dolgokat tudjuk magunk is elkészíteni. Szerintem, ha te is azok közé tartozol, akik szeretnek hasznos ajándékot adni, akkor ez a legjobb darabja a „karácsonyi ajándék ötletek gyerekeknek” gyűjteménynek.

https://www.kreativjatek.hu/kreativ-kezmuves-jatek/kulonleges-kreativ-szett/dekoralhato-fa-tabla-ovalis-teglalap-sokszog-mcwp102.html

5. Élmény program

gyermek ajándék ötletek karácsonyra élmény program

A legjobb dolog élményt ajándékozni, legyen szó felnőttről vagy gyerekről egyaránt. Egyrészt ez nem egy tárgy, amit előbb-utóbb megun az ember, hanem egy szép emlék lesz belőle, amire egész életünkben szívesen emlékszünk majd. Gyerekek számára ez éppolyan örömet tud okozni, mint a felnőtteknek, és ráadásul közös élmény lesz, amitől még jobban felértékelődik. A gyerekeknek fontos az az idő, amit a szüleivel tölthet, így ha ezt olyan keretek közt teheti, ami még különösen élvezetes is, akkor annak nagyon fog örülni és nem csak a fa alatt szenteste, hanem ez egy kicsit meghosszabbítja az örömöt. Lehet ez a manapság nagyon menő lézerkard-harc, vagy egy szabadulós-, esetleg detektíves játék, maradandó élményt ad majd az egész családnak.

https://www.meglepkek.hu/gyerekeknek-elmenyek?gclid=Cj0KEQjwz_TMBRD0jY-RusGilOYBEiQAN-TuFDGYu03rZz9qQLuvN4PmQPC-sf-nlBSyikDcYiEwchwaAgM28P8HAQ

6. LEGO

gyermek ajándék ötletek karácsonyra Lego

A lego szerintem felnőttnek és gyereknek is egyaránt kedvenc. Nincs ember, akinek ne lett volna vödörszámra otthon a gyerekszobában. Amikor én voltam gyerek, még egészen fapados volt a LEGO a mostanihoz képest, mivel ma már egészen elképesztő kiadásokban létezik, és hát lásuk be, óriási bizniszt húztak fel rá. Ezt az ára is mutatja, mivel például egy-egy StarWars űrállomást, vagy rendőrségi/tűzoltó állomást, vagy kislányoknak a fodrász szalont/luxusvillát/kutyakozmetikát brutális horribilis összegekért szerezhetjük be, de legalább húsvétig lehet, hogy csendben marad a gyerek, és nem csődíti össze az egész plázát a LEGO bolt előtt visítva.

https://www.jatekshop.eu/lego-star-wars-csillagkozi-gyujtogeto-75145.html/hun

7. Jenga

gyermek ajándék ötletek karácsonyra Jenga

Ez a játék az én gyerekkoromban éppolyan sikeres volt, mint most, ami szerintem pont az egyszerűségében rejlik. Nem kell szabályzatokat olvasgatni és megérteni, hanem egyszerűen csak neki lehet állni és élvezni a játékot. Én az ilyen jellegű játékokat manapság már sokkal jobban díjazom, mint az órákig tartó bonyolult társasjátékokat. Egyszerre többen játszhatjuk, így remek társasági elfoglaltság, amikben ugyanúgy részt tudnak venni a felnőttek is, mint a gyerekek, anélkül, hogy halálra unnák magukat, így nem csak a legjobb karácsonyi ajándék ötletek gyerekeknek -díj egyik dobogósa, hanem remek közös program az egész családnak.

https://www.jatekshop.eu/jenga-classic-tarsasjatek-21494.html/hun

8. Gördeszka

gyermek ajándék ötletek karácsonyra gördeszka

Szeretem az olyan ajándékokat, amik aktivitásra késztetnek és egy gördeszka például ilyen ajándék. Jól fejleszti a gyerekek ügyességét, egyensúlyozó képességét és remek szórakozás is. A városokban már rengeteg gördeszka pálya fellelhető, amin minden ügyességi szinten álló gyerek tud gyakorolni, így nagyon jó közös program lehet a nagyobb testvérekkel, vagy akár az apukával is.

https://www.jatekshop.eu/gordeszka-tobb-mintaval-spartan-28278.html/hun

9. Diafilm

gyermek ajándék ötletek karácsonyra diafilm

Ez az egyik legjobb gyerekkori emlékem, amit már el is felejtettem volna, ha nem kell ehhez a karácsonyi ajándék ötletek gyerekeknek című cikkhez ötleteket gyűjtenem. Nagyon szerettem ezt a programot, rendes kis rituáléja volt. Áthívni a szomszéd gyerekeket, előkészíteni a gépet, ami igazi retrónak számított már akkor is, bekészíteni az ülőhelyeket, kiválasztani a kis tekercsekből a vetítés tárgyát képező mesét, besötétíteni, ölbe venni a pattogatott kukoricát és tátott szájjal bámulni a vásznat. Amíg kicsik voltunk még anyukám olvasta a mesét, aztán, amikor már tudtunk olvasni, felváltva olvastuk magunknak. Imádtam azt a fura égett szagot, amit a gép közelében lehetett érezni. Még most is fel tudom idézni. Azt hiszem ez az ajándék is igazi közös ajándék az egész családnak.

https://www.kreativjatek.hu/diafilm-diavetito/az-elefant-reggelije-diafilm.html

10. Szánkó

gyermek ajándék ötletek karácsonyra szánkó

Az utolsó ötletem a listára egy igazi téli ajándék, méghozzá a szánkó. Ki ne emlékezne még azokra a csodás, kellemesen fagyos téli estékre, amikor már csak a hó világított a sötétben és ropogott a hó a szánkó alatt. Nem tudom, hogy azért emlékszem-e ilyen nosztalgikusan rá, mert gyerekkoromban láttam igazi, használható, főképp szánkózásra használható havat, vagy azért mert azóta még a hideget is utálom, de mindenesetre ezek a gyerekkori emlékeim nagyon meghatározóak és imádok visszaemlékezni rájuk. Ezért egy szánkó semmiképpen nem hiányozhat a karácsonyfa alól, ha már nincs meg a régi a padlásfeljáróban, amit még mi használtunk gyerekkorunkban, akkor mindenképp vegyünk egyet a gyerekünknek karácsonyra.

https://www.decathlon.hu/120-cm-es-fa-szanko-id_8248577.html